Mi kell a kutyatartáshoz?

 

Ami a kölyökkutya gondozásához feltétlenül szükséges ? I. rész

 

A társállattartók száma folyamatosan növekszik, s nem kevesen vannak köztük, akik egy kölyökkutyának a családi életbe történő bevitele mellett döntenek ? sok esetben minden különösebb előkészület és előzetes tájékozódás nélkül. Néhány nap elteltével aztán ráeszmélnek, hogy a hazavitt kölyökkutya élőlény, amelynek biológiai szükségletei vannak, s fizikai és szellemi igényeit ki kell tudni elégíteni. Ennek hiányában a problémák, konfliktusok tömege előre megjósolható?

 

A mai, civilizált európai életben előfordul, hogy a csütörtökön hazavitt kölyökkutyát a következő hét keddjén már teljes értetlenséggel veszi körül a család: csodálkoznak, hogy a kutya nem szobatiszta, hogy vonyít egész délelőtt, amíg a család tagjai a munkahelyen vagy az iskolában vannak, s pszichikai betegségre gyanakszanak, amiért a kutyus fölugrálva, játékosan morogva, a nadrágszárukat tépdesve üdvözli őket, amikor hazaérnek. Szomorú gyakorlati tapasztalat, hogy a négy hónapos kutya még nem volt a lakáson kívül, hat hónaposan tesznek rá először nyakörvet és pórázt, hogy üggyel-bajjal elvonszolják egy kutyaiskolába megtanítani a leülésre, és az egy éves kutya gazdája nyilvános kérdést tesz föl az interneten keresztül, mennyi ideig hagyhatja egyedül a kutyáját. Az alábbiakban rövid összefoglalás olvasható arról, hogy melyek azok a dolgok és feltételek, amelyek egy kölyökkutya tartásához, majd azt követően is, de már az első pillanattól szükségesek.

 

Legyen kutyánk, vagy ne legyen?

A kutyatartás alapos meggondolást, körültekintést igényel, és felelősségteljes, rendszeres feladatokat jelent. A kutya csak akkor tud igazán jól és mindenfajta probléma nélkül beilleszkedni az emberi közösségbe (függetlenül attól, hogy egy vagy több emberről, illetve kutyáról van szó), ha biztosítva vannak számára a fajának megfelelő tartási körülmények. Ahhoz, hogy ezek a tartási körülmények elfogadhatóak legyenek, többtagú család esetében a család minden tagjának akarnia kell az új jövevényt, és valamilyen szinten együtt kell működniük az új ember/kutya közös falka mindennapi életében. Vannak elvárások az emberek részéről a kutya felé, viszont a kutyának is megvannak az elvárásai az emberek felé. Amennyiben előre látható, hogy ez az egyensúlyi helyzet valamilyen oknál fogva nem jöhet létre, el sem szabad kezdeni.

A kutyák nem ismerik a birtokos ragozást, és nem tekintik magukat valamelyik ember tulajdonának. A kutyák falkaállatok: tudniuk kell, hogy kik a falka tagjai, ki a falka vezére, és milyen biztos rangsor van a falkán belül. Ebben a rangsorban a kutyának kell a legalsó szinten lennie. Ha egy egyedülálló személy vagy egy nagy család a döntés előtt áll, egyaránt választ kell adni az alábbi kérdésekre, mielőtt a kutyatartás mellett döntenek:
? Megoldható-e, hogy az elkövetkező 10-15 évben a kutyával naponta 2-3 óra hosszat foglalkozzék valaki?
? Beilleszthető-e a napirendbe, hogy a kutya naponta legföljebb csak 4-6 órát tartózkodjék egyedül?
? Vállalja-e valaki, hogy a kutya esetleges betegsége esetén ápolja, gondozza az állatot?
? Biztosítható-e a kutyatartás költségeinek fedezete (táplálék, állatorvosi költség, játék, fölszerelés, biztosítás stb.)?
? A családban, közvetlen rokonságban nincs-e kutyaszőrre allergiás személy, aki valamilyen oknál fogva rendszeresen kontaktusba kerülhet a kutyával?
? Ha ez az első kutya, hajlandó valaki a kutyatartás és kutyanevelés alapfokú ismereteinek elsajátítására?
? A lakáskörülmények lehetővé teszik-e a kutyának megfelelő tartási körülmények kialakítását?
Ha a jövőbeli gazdi, illetve a család minden tagja igennel válaszolt minden kérdésre, akkor érdemes kutyát tartani! Amennyiben csak egy ?nem? válasz is van, inkább egy másféle társállat irányában kell tovább gondolkodni.

 

Mi kell a kutyának?

Manapság a kutyatartáshoz szükséges felszerelések gyártói és az azokat árusító boltok minden igényt kielégítő és sokszor azon túlmenő széles választékot kínálnak, széles árskálán. De egy kutya számára nem lehet mindent megvenni. Bizonyos nélkülözhetetlen dolgokat a gazdinak kell biztosítania azért, hogy a kutyája harmonikusan éljen emberi társaival, és ne jelentsen zavart vagy problémát a külső környezet számára. Néhány dolog pedig azért lehet néhány hétköznapi helyzetben elengedhetetlenül fontos, mert egyfajta biztonságot jelent az embernek és a kutyának egyaránt. Mielőtt valaki a kutyatartás mellett dönt, nem árt tudnia, hogy a kutyatartáshoz az első pillanattól kezdve az alábbi dolgok szükségesek:
? etető- és itatóedény
? táplálék
? ivóvíz
? alvó- és pihenőhely
? nyakörv, hám és póráz
? játékszer
? fésű, kefe
? testápoló- és egészségügyi szerek
? nevelési, tanítási eszközök
? oltási igazolás (= útlevél)
? mikrochip-jelölés / tetoválás
? fajtatiszta kutyának törzskönyv
? biztosítás

A tárgyi szükségletek mellett fontos külön hangsúlyozni, hogy a kölyökkutya életének néhány természetes velejárója az együttlét első napjától kezdve időráfordítást, odafigyelést, következetességet, rendszerességet jelent az újdonsült gazdinak. Általánosságban ? a kutya fajtájától és a lakáskörülményektől függetlenül ? az alábbi dolgokra kell az első hetekben és hónapokban fölkészülni, és azokat lehetőség szerint helyesen megoldani:
? a kutya szobatisztaságra való nevelése;
? a nyakörvhöz / hámoz szoktatás és a laza pórázon való közlekedés megtanítása;
? a kutya egyedülmaradásra történő nevelése;
? kezdetben naponta 6 ? 8 alkalommal a kutyának biztosítani az ürítés lehetőségét;
? a kutya megfelelő szocializálása;
? az alapengedelmesség megtanítása (hívás, leültetés, lefektetés, helyben maradás, a pihenő-, alvóhelyre küldés, föloldás és tiltás);
? táplálékváltás;
? a kutya fogváltásával járó viselkedési jelenségek megoldása;
? kötelező állategészségügyi oltás;
? féregtelenítés;
? a kutya ivarérettségével járó viselkedési jelenségek megoldása.

 

Nyakörv, hám és póráz

A nyakörvhöz vagy hámhoz történő szoktatást már 6?8 hetes korban érdemes elkezdeni, tehát korábban, mint ahogy a kölyökkutya a végleges gazdájához kerül. A kölyöknek az alomból való elhozatala előtt érdemes ez ügyben tájékozódni a tenyésztőnél vagy az anyakutya gazdájánál.

Felelősségteljes, az almot nem kennelben tartó, igazán professzionálisan dolgozó tenyésztők általában ezeket az első szoktató lépéseket megteszik a kölykökkel, és nyolchetes korban a kutyusok mellé egyszerű nyakörvet és pórázt is adnak az állat újdonsült tulajdonosának.

Amennyiben a kölyökkutyán még nem volt korábban nyakörv vagy hám, akkor érdemes azonnal, már az első nap elkezdeni a szoktatást. Erre a célra az olcsóbb kivitelű felszerelések közül olyat érdemes választani, amelyiket könnyen és gyorsan lehet be- és kikapcsolni. Az esetek nagy részében néhány hónap múlva egyébként is kinövi a kutya a nyakörvet vagy pórázt, és nagyobbra, végleges méretűre kell azt cserélni. Ebben az életfázisban játékkal vagy jutalomfalattal történő pozitív megerősítéses gyakorlatokkal, amelyek elsősorban a figyelemelterelést kell szolgálják, viszonylag gyorsan el lehet érni a kívánt célt, hogy a kicsiny kutyakölyök ne tiltakozzék a testére csatolt idegen tárgy ellen.

A póráz fölcsatolása csak akkor következzék, ha a kutya a nyakörvet vagy hámot már jól viseli magán. Kölyökkutya esetében a legmegfelelőbb a hajlékony, könnyű, 1?3 méter hosszúságú póráz, amelynek anyaga ellenáll az időjárás viszontagságainak, és könnyen tisztántartható. Ügyelni kell rá, hogy a fenti felszerelések fémalkatrészei ne legyenek túl nagyok és nehezek, de erősségük megfeleljen a kutya 2?6 hónapos kora közötti testsúlyának. A bőrből készült felszerelés inkább a felnőtt kutyák esetében lehet hasznos, kölyökkutyáknak jobban megfelelnek a különböző műszálas szövetekből gyártott modellek. A kihúzhatós póráz közel sem jelent akkora előnyt a kölyökkutya sétáltatásánál, mint ahogy azt a tapasztalatlan kutyatartó gondolja, a laza pórázon való közlekedés megtanulásánál és még néhány fontos kutyanevelési gyakorlatnál pedig kifejezetten hátrányos és káros. A kutyatréner kollégák és saját tapasztalataim alapján a pórázon viselkedési problémákat mutató kutyák több mint 90%-ánál a gazdik több-kevesebb ideig próbálkoztak a kihúzhatós pórázok valamilyen változatával.

Sok kutyás ember nem tudja, hogy a laza pórázon való követés az egyik legalapvetőbb tanítási, szoktatási feladat, amelynek rendkívüli fontossága van a kutya és a gazdi további életében. Ezért az első hetekben, hónapokban, hibás módon, nem tesznek nyakörvet a kutyára, és nem kezdik el a pórázon követés helyes tanulását, gyakorlását. Minél később kerül napirendre ennek a fontos dolognak a szükségszerűsége, annál nehezebb feladat elé állítja a kutyát, a gazdit és sok esetben később a kutyaiskola személyzetét egyaránt. A laza pórázon való közlekedést időben és helyesen megtanult kutyák stresszmentesebben élnek, és kapcsolatuk a gazdival sokkal szorosabb, mint a pórázt húzó társaiké. Nem beszélve arról, hogy amikor a gazdi már úgy érzi, hogy az egyik karja pár centiméterrel meghosszabbodott a másikhoz képest, akkor a kutyával való közös séták már az ember számára sem a kikapcsolódást, a lazítást és boldog együttlétet jelentik.

A jelenleg érvényes jogszabályok szerint bizonyos helyekre a kutya csak szájkosárral vihető be. A gazdinak nem árt átgondolni, hogy a kölyökkutya hazavitelét követő kb. egy évtizedben mivel közlekedik, és hová akar a kutyájával menni. Ezek alapján eldöntheti, hogy szüksége lesz-e szájkosárra. Ha igen, akkor ennek viselésére külön meg kell tanítania a kutyát.

 

Játék, nevelési és tanítási eszközök

Fontos tudni, hogy a kutya azon állatok közé tartozik, amelyeknek fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges a játék, és kutyák a játékra való hajlamukat többé-kevésbé életük végéig megőrzik. Viszont a kutya élőlény, és nem játékszer, a szónak gyerekjáték értelmében. Sajnos sokan (nemcsak gyerekek!), különösen a kistestű fajták esetében, úgy kezelik az állatokat, mint valami kis plüss- vagy műanyag játékfigurákat. Ez pedig az esetek nagy részében problémát okoz embernek, állatnak egyaránt.

A játék egyébként elválaszthatatlan része a kölyökkutya életének. A kutyakölykök életük első heteiben a játék során tanulják a helyes szociális viselkedést az anyjuk és testvéreik irányában. 2?8 hetes korukban elkezdődik az alapvető kommunikációs formák játékos elsajátítása, 1- 3 hónapos korukban pedig az életbenmaradáshoz szükséges testi és szellemi aktivitás gyakorlatát szintén a közös játék során tanulják meg. Minden kölyök- és fiatal kutyának szüksége van játéktárgyra, és egy vagy több játszótársra, mert ezeknek fontos jelentősége van az alábbiak terén:
? karakterformálás;
? kommunikációs képesség fejlesztése;
? testi ügyesség, mozgékonyság, reflex fejlesztése;
? fizikai és szellemi kielégültség;
? szórakozás;
? a harapás kontrollálása;
? előkészítés a valós életre;
? előkészítés az ember/kutya közös életre.

A boltok a kutyajátékok tömegét kínálják a vásárlóknak. Hogy melyik kutyának, milyen korban melyik a legalkalmasabb, azt a kutya fajtája, mérete erősen befolyásolhatja. Nem árt figyelembe venni, hogy a cibálós játékokkal túlzásba vitt elfoglaltság kellemetlen szintre növelheti a kutya agresszivitását, a dobálós (apport) játékok pedig a kutya vadászösztönével összefüggő viselkedését erősíthetik problémát jelentő mértékig. Mindkét játékforma hasznos és szükséges, de a mértéket a gazdinak kell tudnia helyesen megítélni.

Az ún. interaktív kutyajátékok, amelyek valamilyen szintű gondolkodásra, megoldási készségre motiválják az állatot, nagyon hasznosak lehetnek az egyedülmaradási félelemben szenvedő kutyák részére, vagy az egyedülmaradásra történő szoktatás tréningjének ideje alatt.

A játéktárgyak mennyisége nincs különösebb hatással a kutyára. Egy labda vagy más apportírozható játék és egy kötél vagy erős rongydarab minden igényét kielégítheti az állatnak, ha azt a gazdi megfelelő módon, időben és rendszerességgel használja a közös tevékenységek alkalmával. A játéktárgyak méretének megválasztásánál fontos figyelembe venni a kutya méretét. Ugyancsak fontos figyelembe venni a fiatal kutyák fogváltásának időszakát. Ilyenkor a kutya természetesen többet rág, harap, és minden elképzelhető tárggyal dörzsölni, vakarni akarja az ínyét és álkapcsát. Ha ekkor nincs alkalmas játéktárgy és elrágható táplálék a közelben, akkor a kutya maga keres megoldást, ez pedig nem minden esetben okoz örömöt a gazdinak?

Az ember/kutya közös falka életének egyik fontos meghatározója a hierarchikus rangsor, ennek pedig része lehet a játéktárgyak birtoklása. A domináns, tárgyak birtoklását túlzásokba vivő kutyák túlnyomó részénél a gazdik elkövetik azt a hibát, hogy a kutya játékai szabadon, a lakásban vagy udvaron a kutya számára mindig hozzáférhetően vannak. Ennek hatására a kutyában kialakulhat az az érzés, hogy ő az úr a háznál.

Lapunk következő számában folytatjuk: ekkor a táplálás, a testápolás és az egészségügy kellékeit vesszük majd számba.

Gondoljon rá, Ön most a kutyája helyett is olvasott ? az ember és a kutya jobb együttéléséért.

 

A feszülő póráz egészségügyi kockázatai

Laza pórázon közlekedő kutyák szemében lévő belső nyomást és nyomásváltozást (IOP). A legnagyobb nyomásváltozást a nyakörvet viselő és a pórázt húzó kutyáknál jegyezték föl, a legkisebb értékeket a hámot viselő és laza pórázon közlekedőknél. A szemgolyó belső nyomásának hosszú távon történő rendszeres és nagymértékű megemelkedése köztudottan ?éppúgy, mint az embereknél ? a zöldhályog (glaukóma) szembetegség kialakulásához és további egészségügyi kockázatokhoz (pl. cukorbetegség, vérkeringési zavarok) vezethet. A fojtó- vagy szöges nyakörvet viselő kutyák esetében rendkívül megnövekszik a zöldhályog kialakulásának esélye, nem beszélve arról, hogy az ilyen nyakörvet viselő kutyáknál a pórázrángatás sok esetben maradandó káros elváltozást okozhat a kutya nyakcsigolyáján vagy gerincén. A kistestű, kis testsúlyú kutyák folyamatos pórázrángatása káros hatással lehet az állat teljes mozgásapparátusára is. A kistestű fajtáknak a pórázzal történő ráncigálása, sok esetben a talajról való fölemelése sok esetben lehet későbbi vérkeringési betegség, látási zavar vagy agyi betegség okozója.

Oldalmenü
Szavazás
Legyen uj dizi?
Igen
Nem kell,jo ez
Nekem m1
Ez a legjobb,ne csereld le!!
Mar vartam hogy vegre legyen uj dizi!!